Ga verder naar de inhoud

Leerlooierij Viroinval

De indrukwekkende voormalige leerlooierij in Viroinval ligt aan de oevers van de Viroin en aan het 48.000 Ha grote natuurpark Viroin - Hermeton. Dit wandelparadijs wordt gekenmerkt door haar uitzonderlijke biodiversiteit, bijzondere rotsformaties en netwerk van pittoreske historische dorpen.

Onder andere door een bodemverontreiniging staat het gebouw al meer dan 50 jaar leeg. Door haar schaal en typologie leent de site zich uitstekend als oord waar individuen, gezinnen en groepen kunnen genieten van een ecologisch, culinair en artistiek inspirerende omgeving.

De iconische site heeft ook alle potentieel om een toegangspoort te zijn tot de unieke wijdere omgeving.

Het project mikt erop een diversiteit aan functies te herbergen op de site: ontvangst van bezoekers en educatie, slaapgelegenheden, gedeelde ruimtes, aangevuld met een horecazaak, glamping tenten, en - indien mogelijk - een kunstenaarsatelier. Het geheel vormt het zo unieke decor voor exploratie van de omgeving, retraites, workations, publieke en private events en een zomers artistiek vakantieconcept.

Lees verder onder quote en foto's!

Het project kan een leegstaande historische site omvormen tot een voorbeeldproject qua duurzaam lokaal toerisme.
De artistieke invulling met veel aandacht voor welzijn (voeding, ontmoeting, artistieke werking, natuurbeleving) maakt het concept van meervoudige meerwaarde erg tastbaar en toegankelijk voor coöperanten.

update februari 2023 — In Viroinval ligt de oude Leerlooierij, die we omdopen tot La Confluence, er nog steeds even idyllisch en vol potentieel bij. De site wordt momenteel schoongemaakt en veilig gezet. En ook hier stelden we, gesterkt door een jury waarin ook enkele coöperanten zetelden, een gedreven ontwerpteam aan. BC Architecten en Jonathan Tuckey Design uit Londen zijn samen met Miss Miyagi aan de slag om op deze site het lokale & ambachtelijke te verbinden aan de internationale allures, die dit project ook met gemak kan huisvesten. Enorm opwindend traject!

Onze (eerste) partner hier is de vzw Parc ESEM. Eind 2022 mochten we vernemen dat onze site meteen mee kan surfen op de eerste lichting van 2 nationale parken die in Wallonië gerealiseerd zullen worden. La Confluence zal een poortgebouw worden in dit park. We zien het al helemaal voor ons.

Ook hier ligt de focus momenteel op het vergroten van het partnerschap om dit project samen te dragen. Dit project houdt in dat we flink uit de oevers van ons Vlaamse netwerk zullen treden.