Ga verder naar de inhoud

Leerlooierij Viroinval

De indrukwekkende voormalige leerlooierij in Viroinval ligt aan de oevers van de Viroin en aan het 48.000 Ha grote natuurpark Viroin - Hermeton. Dit wandelparadijs wordt gekenmerkt door haar uitzonderlijke biodiversiteit, bijzondere rotsformaties en netwerk van pittoreske historische dorpen.

Onder andere door een bodemverontreiniging staat het gebouw al meer dan 50 jaar leeg. Door haar schaal en typologie leent de site zich uitstekend als oord waar individuen, gezinnen en groepen kunnen genieten van een ecologisch, culinair en artistiek inspirerende omgeving.

De iconische site heeft ook alle potentieel om een toegangspoort te zijn tot de unieke wijdere omgeving.

Het project mikt erop een diversiteit aan functies te herbergen op de site: ontvangst van bezoekers en educatie, slaapgelegenheden, gedeelde ruimtes, aangevuld met een horecazaak, glamping tenten, en - indien mogelijk - een kunstenaarsatelier. Het geheel vormt het zo unieke decor voor exploratie van de omgeving, retraites, workations, publieke en private events en een zomers artistiek vakantieconcept.

Het project kan een leegstaande historische site omvormen tot een voorbeeldproject qua duurzaam lokaal toerisme.
De artistieke invulling met veel aandacht voor welzijn (voeding, ontmoeting, artistieke werking, natuurbeleving) maakt het concept van meervoudige meerwaarde erg tastbaar en toegankelijk voor coöperanten.