Ga verder naar de inhoud

Investeer mee in de stad

Door de herbestemming van bijzondere sites (denk bijvoorbeeld aan oude industriële panden, religieus of ander erfgoed) mee te financieren, ontwikkelt het Stadsmakersfonds plekken met een grote maatschappelijke stuwkracht.

Door geld te investeren in Stadsmakersfonds vergroot je niet alleen de impact van het fonds. Als coöperant geef je vooral een stevige duw in de rug van projecten waar jij je als gebruiker, bewoner, buur of sympathisant bij betrokken voelt. Voor een eerlijk financieel rendement investeer je zo mee in een andere samenleving én in plekken waar je zelf graag bent.

Bovendien word je verwelkomd in een gepassioneerde community van gelijkgestemde impactinvesteerders.

Ambitie

Stadsmakersfonds is jong maar gedreven - we bestaan sinds 23 december 2020. Onze zes lopende projecten tonen de ambitie om een vliegende start te maken. Ook de komende jaren willen we het kapitaal voldoende laten aangroeien om jaarlijks minstens één nieuw project aan te vatten.

Na de succesvolle lancering in 2021 groeide het kapitaal aan tot 3.500.000 euro (juni 2023). Eind 2025 is de ambitie om over 10.000.000 euro eigen kapitaal te beschikken en een tiental projecten in beheer of ontwikkeling te hebben.

Die ambitie is realistisch en bovendien gestoeld op enkele stevige fundamenten, zoals:

  • de ervaring en expertise van onze bestuurders in het ontwikkelen van exemplarische vastgoedprojecten met een maatschappelijke impact;

  • een nauwe samenwerking met zusterorganisatie Miss Miyagi;

  • het sterke partnernetwerk dat we rond de verschillende projecten opbouwen.

Groei van de coöperatie

Een 190-tal geëngageerde investeerders werden reeds coöperant van Stadsmakersfonds. Zij investeerden bedragen tussen 5.000 en 500.000 euro. Gemiddeld investeert een coöperant zo’n 20.000 euro.

De komende jaren willen we die community uitbreiden om zo onze gezamenlijke slagkracht te vergroten. We zien dit als een groep van:

  • burgers, bedrijven en organisaties die geloven in de missie;

  • professionele of institutionele beleggers en impactinvesteerders op zoek naar maatschappelijke investeringen;

  • projectgerelateerde doelgroepen, zoals buren, gebruikers, huurders, … van de gebouwen die we herbestemmen, zodat die mee hun plek worden.


Binnen enkele jaren zou deze groep van stadsmakers een 350-tal leden moeten tellen. Het is onze ambitie om een gezonde mix aan investeerders te bekomen; een brede laag aan kleinere coöperanten, een beperktere laag aan grotere investeerders.

De investering

Om coöperant te worden, moet je minstens vijf aandelen aankopen. De waarde van de aandelen wordt jaarlijks bepaald op de algemene vergadering van aandeelhouders. Op de algemene vergadering van juni 2024 werd de waarde van één aandeel gewaardeerd op 1.105 euro. Investeren in het fonds kan dus vanaf 5.525 euro.

Het Stadsmakersfonds investeert haar middelen in projecten die ondergebracht worden in aparte projectvennootschappen, al dan niet in partnership met andere investeerders. Hierdoor worden de risico’s geïsoleerd in de aparte projectvennootschappen, en de aandeelhouders hiervan (deels) afgeschermd.

In onze informatienota van 12 september 2024 lees je meer over de risico’s die met een investering gepaard gaan. Je loopt het risico het bedrag dat je inbrengt geheel of gedeeltelijk te verliezen en/of het verwachte rendement niet te halen.

Je rendement

Het dividend en de waarde van het aandeel worden jaarlijks bepaald op de algemene vergadering van aandeelhouders in relatie tot de waardering van het vastgoed in de portefeuille.

Het fonds kiest expliciet voor een doelmaximalisatie (de realisatie van exemplarische projecten met een positieve maatschappelijke impact), niet voor een winstmaximalisatie. Stadsmakersfonds streeft, zonder compromissen te sluiten over zijn missie, naar een hoger rendement op haar inbreng in de projectvennootschappen. Dit rendement uit de projectvennootschappen dient drie doelen:

  • een deel van de inkomsten vloeit terug naar de coöperanten;

  • een deel van de inkomsten uit de projecten wordt gebruikt voor de werking van het fonds (operationele kosten en community-activiteiten van het fonds);

  • een deel wordt gekapitaliseerd als risicobuffer of als extra investeringskapitaal om de missie van het fonds waar te maken.

In ruil daarvoor krijgt de investeerder een meervoudig rendement:

  • een financieel rendement waarbij we streven naar 3%;

  • een persoonlijk rendement (denk aan: voordelen in natura, inzicht (en indien gewenst: inspraak) in de totstandkoming van projecten, een inspirerend netwerk, …)

  • een maatschappelijk rendement, namelijk het feit dat dit soort plekken gerealiseerd wordt.

Voorwaarden

Kandidaat-coöperanten kunnen gedurende het hele jaar, telkens binnen de termijn van de lopende informatienota, aandelen kopen, tenzij de Raad van Bestuur daar anders over beslist. De aankoop van aandelen moet steeds goedgekeurd worden door de Raad van Bestuur en kan (retroactief) gemotiveerd geweigerd worden. Statutair worden alle nieuwe coöperanten echter automatisch toegelaten. Elke coöperant, heeft, onafhankelijk van het bedrag dat die investeert, één stem op de aandeelhoudersvergadering.

Omdat het opgehaalde kapitaal geïnvesteerd wordt in langdurige ontwikkelingstrajecten, moeten de aandelen minstens vijf jaar aangehouden worden. Uittreden kan in de eerste drie maanden na de jaarlijkse algemene aandeelhoudersvergadering. Aandelen zijn overdraagbaar tussen (nieuwe) coöperanten, maar enkel na goedkeuring door de Raad van Bestuur.

Investeer mee

Ben je overtuigd en wil je deel uitmaken van dit bijzondere en innovatieve fonds? Scan de QR-code of klik op onderstaande link. Je wordt doorverwezen naar een veilige, digitale omgeving. Daar kan je je investering registreren en de betaling per overschrijving regelen. Zo word je automatisch opgenomen in ons digitaal aandeelhoudersregister en ben je klaar om mee stad te maken.

230713 AV Foto

Meer weten?

Zoek je bepaalde info? Wil je een vraag stellen? Of heb je suggesties?