Ga verder naar de inhoud

Projecten

Stadsmakersfonds investeert alleen in projecten met een positieve impact. We streven naar een diverse portefeuille aan projecten op vlak van schaal, functie, partnerschappen, ligging, aard van de ontwikkeling, enzovoort. Zo spreiden we het risico en creëren we financiële, persoonlijke en maatschappelijke meerwaarde op verschillende domeinen.

Momenteel zijn er vier lopende projecten en verschillende andere die op til zijn. Het fonds mikt erop jaarlijks één à drie nieuwe projecten op te starten. In 2026 wil Stadsmakersfonds haar impact realiseren in 10 maatschappelijk relevantie projecten.

Brouwerij De Ridder Deurne

Stadsmakersfonds kocht, samen met het Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg Andante en een lokale basisschool, de voormalige Brouwerij De Ridder in Deurne-dorp. De herbestemming moet ruimte bieden aan socio-culturele activiteiten, zorgorganisaties, buurtvoorzieningen en ateliers voor ambacht en lokale productie.

Impact Factory Mechelen

Stadsmakersfonds kocht een kantoorgebouw in de Mechelse binnenstad naast de ‘Potterij’: een voormalige wasserij die na jarenlange sanering door de OVAM in handen kwam van de Stad Mechelen. Stadsmakersfonds en de Stad Mechelen ontwikkelen in partnerschap beide gebouwen tot de Impact Factory: een thuisbasis voor duurzaam en circulair ondernemerschap en burgerinitiatief.

De Boomgaard Kessel-Lo

Livez, een coalitie van vier Leuvense zorgorganisaties en Stadsmakersfonds, kreeg een erfpacht toegewezen van 99 jaar voor de terreinen van de voormalige basisschool De Boomgaard in Kessel-Lo. Doel is een innovatief en buurtgericht woonzorgproject te realiseren voor bewoners met een diverse zorgvraag.

La Confluence Viroinval

Deze voormalige leerlooierij in het prachtige Viroinval wordt aangekocht met als doel hier een alternatieve ‘belevingsbestemming’ te realiseren. Een voorbeeldproject waarin, aanvullend op het drukke stedelijke leven, tijd en ruimte gemaakt wordt voor natuurbeleving, schoonheid, ontmoeting en welzijn.

Bovendien kan het project zich inschrijven in een groter verhaal: in de ambities om van deze plek de toegangspoort te maken voor het eerste Waalse Nationale park.

Huis Delsart Leuven

Huis Delsart is een iconische locatie in Leuven, waar je vroeger terecht kon voor lederwaren van topkwaliteit. De komende jaren wordt dit pand ontwikkeld tot een dynamische plek voor en door lokale makers en ondernemers, met atelierruimtes, werkplekken en een gedeelde winkel.

Citadel Diest

De Citadel in Diest is een 19e-eeuws fort dat tot 2011 dienst deed als kazerne. Samen een lokaal partnerschap met initiatiefnemers Kwartiermakerij, en ondersteund door Miss Miyagi kijken we er erg naar uit om de Citadel de komende zes jaar te zien uitgroeien tot bruisend en levendig stadsdeel met een breed en laagdrempelig programma!

Kopie van DXT39189

Ken jij een project?

Ken jij een project dat aansluit bij de missie en de aanpak van Stadsmakersfonds? Ken je een pand dat een impactvolle herbestemming verdient? Laat het ons weten.