In het kort
- ruimte voor vrouwelijk en creatief ondernemerschap en kleinschalige, lokale productie (en de verkoop ervan)
- 580 m² oppervlakte voor (deel)ateliers, werkplekken en een winkel
- €150.000 nodig voor de bouwfase - help jij mee?
Investeer mee in deze plek voor lokale makers en creativiteit
In Huis Delsart (Leuven) realiseren we voor en door lokale makers en ondernemers een voorbeeldproject om binnenstedelijke winkelwandelgebieden te heractiveren, met atelierruimtes, werkplekken en een gedeelde winkel. Met andere woorden: met Huis Delsart willen we inzetten op de wedergeboorte van het tactiele, het ambachtelijke en het authentieke in de winkelstraat, in een tijd waarin het aantal fysieke winkels gestaag terugloopt.
Om die ambitie waar te maken is een substantiële investering nodig in de restauratie en herbestemming van het pand.
Wat is Huis Delsart?
De familiezaak Delsart startte in 1840 als leerlooierij in de Brusselsestraat. Begin 20e eeuw volgde de voor velen welbekende winkel voor luxe lederwaren aan de Bondgenotenlaan. Het pand dateert uit de wederopbouwperiode van Leuven, in de Eerste Wereldoorlog. Typerend voor dit soort architectuur is de gevel die barokke en classicistische elementen combineert. Huis Delsart is dan ook een beschermd monument.
Huis Delsart combineert een winkel met oa. prachtige houten kasten, een woonhuis met fraaie lambriseringen en schouwen én een leerbewerkingsatelier met een indrukwekkend gereedschapsbord. Het pand is zowel toegankelijk vanaf de Bondgenotenlaan als de achtergelegen Lepelstraat.
Huis Delsart maakt deel uit van de nalatenschap van wijlen mevrouw Martine Delsart - de laatste telg van de familie die atelier en winkel uitbaatte. Conform haar wens werd binnen de Koning Boudewijnstichting het Fonds Delsart opgericht, met als doel:
“[...] culturele en humanitaire initiatieven te ondersteunen die genomen worden door particulieren of privaatrechtelijke verenigingen van de Stad Leuven, zowel in België als in het buitenland, om de herinnering aan de familie en het huis Delsart te behouden.”
Het Fonds Delsart besliste in januari 2024 in te gaan op het voorstel van Stadsmakersfonds om het pand aan te kopen.
Huis Delsart mee mogelijk maken?
Huis Delsart zoekt nog investeerders. Als we nog 150.000 euro ophalen bij mensen zoals jij, dan kunnen we de restauratie opstarten en van Huis Delsart een echte, impactvolle plek voor lokale makers en ondernemers maken.
Wil je mee investeren? Of heb je een vraag? Kom naar een infosessie of neem vrijblijvend contact op met fondsdirecteur An voor een kennismaking.
Aandeelhouders maken het verschil
Net zoals bij elk Stadsmakersfondsproject staan ook bij Huis Delsart onze coöperanten aan de basis: geëngageerde buurtbewoners, duurzame ondernemers en bewonderaars van bijzonder vastgoed die via Stadsmakersfonds investeren in de ontwikkeling van deze unieke plek.
Momenteel wordt de omgevingsvergunning voorbereid. Als we nog 150.000 euro ophalen bij mensen zoals jij, dan kunnen we de restauratie opstarten en van Huis Delsart een echte, impactvolle plek voor lokale makers en ondernemers maken.
Coöperant worden bij Stadsmakersfonds kan door minstens 5 aandelen te kopen. De waarde van één aandeel ligt op dit moment op 1.105 euro. Instappen kan op elk moment.
Wat levert zo’n investering op?
Door aandelen te kopen en coöperant te worden maak je de unieke transformatie van Huis Delsart mee mogelijk. In ruil krijg je een meervoudig rendement:
Je schrijft mee aan een bijzonder verhaal waarbij creativiteit, lokaal en vrouwelijk ondernemerschap elkaar ontmoeten.
Je krijgt een correct financieel rendement van 3%, maar nog belangrijker is het maatschappelijk rendement dat je helpt creëren. Jouw bijdrage maakt het mogelijk om deze nieuwe hotspot voor en door Leuvense makers en ondernemers te realiseren.
Je komt terecht in een gepassioneerde community die alternatieve stadsontwikkeling in beweging brengt. Je krijgt inzicht in de totstandkoming van Huis Delsart en gelijkaardige projecten. En je vergroot je eigen netwerk via contacten met mede-coöperanten.
Centrale thema's van dit project
AMBACHTEN EN CREATIVITEIT
Vakmanschap en creativiteit komen hier samen. Allerlei makers krijgen de kans om hun ambacht in een inspirerende omgeving te laten zien. Het pand ademt creativiteit en biedt een unieke context voor elke creatieve uiting.
TONEN EN VERKOPEN
Huis Delsart biedt een flexibel platform om je werk te presenteren en te verkopen. De gelijkvloerse verdieping kan dienen als pop-upwinkel of evenementenruimte voor intieme etentjes en vernissages. Elk evenement hier wordt een exclusieve ervaring.
UITPROBEREN EN ERVAREN
Van fysieke verkoop tot het organiseren van workshops of interactieve kunstinstallaties, het pand biedt ruimte om je creativiteit verder te ontwikkelen en nieuwe mogelijkheden te verkennen.
ONTMOETING EN RUST
In het drukke stadsleven is Huis Delsart een oase van rust. Van grotere bijeenkomsten tot intieme sessies, de ruimtes variëren van serene woonvertrekken tot rustige ateliers. Hier vind je een bijzondere setting voor elk gesprek of evenement.
WERKEN EN GESPREK
In alle rust werken, brainstormen, of klanten ontvangen: creatieve vrijheid en zakelijke professionaliteit komen hier samen in Huis Delsart.Deze inspirerende werkplek nodigt uit tot interactie en samenwerking.
Meer weten?
Waarom is Huis Delsart een project op maat van Stadsmakerfonds? Omdat … Open
Als dit soort panden verkocht wordt aan de hoogste bieder, bestaat het risico dat het pand wel kwalitatief wordt opgeknapt, maar de deur ook voor altijd op slot gaat en er zeker géén maatschappelijk programma wordt uitgerold.
Het prachtige monument heeft een verfijnde aanpak nodig om zich voor te bereiden op een nieuwe levensfase.
Het inspirerende ruimte biedt aan ondernemers en organisaties die een transitie naar een meer duurzame economie en samenleving vooropstellen. Het concept vrouwelijke economie (wat niet hetzelfde is als ondernemen door vrouwen) wordt hier uitgediept.
Het een resultaat is van een innige samenwerking en vertrouwen tussen ppartners, waarbij gemeenschappelijk belang en respect voor het verleden voorop staan.
Het mits een doordachte aanpak, een voorbeeldproject kan zijn in de nodige transformatie van de kernwinkelgebieden van de Vlaamse centrumsteden.
Gebruikers van het gebouw zelf mee worden betrokken in de ontwikkeling en de exploitatie, in een intergenerationeel kader.
Wat voor soort pand is Huis Delsart? Open
Het pand dateert uit de wederopbouwperiode van Leuven, in de Eerste Wereldoorlog. Typerend voor dit soort architectuur is de gevel die barokke en classicistische elementen combineert. Huis Delsart is dan ook een beschermd monument.
Huis Delsart combineert een winkel met oa. prachtige houten kasten, een woonhuis met fraaie lambriseringen en schouwen én een leerbewerkingsatelier met een indrukwekkend gereedschapsbord.
Het pand is zowel toegankelijk vanaf de Bondgenotenlaan als de achtergelegen Lepelstraat.
De ligging - pal tussen het station en het centrum van Leuven - is ongeëvenaard.
In afwachting van de definitieve herbestemming (en daarvoor noodzakelijke verbouwing) willen we met Huis Delsart minstens een jaar lang inzetten op tijdelijk gebruik. Ingrepen die vanaf september 2025 zullen moeten gebeuren:
De aanpassing van de - historisch misvormde - winkelpui
Balkon en atelier achteraan stabiliseren
Dak (idealiter beide daken) aanpakken en isoleren
De technieken moeten quasi integraal vervangen worden (elektriciteit, HVAC, sanitair)
Ingrepen naar brandveiligheid
Het verstevigen van de structuur.
Wie zijn de partners? Open
In de zoektocht naar externe partners werden (recent en meer in het verleden) al verschillende partijen gesproken. Bij de start van het project zullen meerdere referenties en potentiële partnerschappen verder verkend worden. Miss Miyagi en Stadsmakersfonds hebben immers een zeer groot en sterk netwerk in de (Leuvense) makersgemeenschap.
Het is ons doel om vanuit het project een duurzame relatie te behouden met Fonds Delsart om zowel het erfgoed als de doelstellingen van het legaat te borgen. Het projectvoorstel
houdt in te onderzoeken hoe de ontwikkeling van Huis Delsart kan bijdragen aan de verdere uitbouw van Fonds Delsart, en vice versa.
Nóg meer weten? Open
Sinds de herfst van 2024 heeft Huis Delsart ook eigen communicatiekanalen, om de tijdelijke invulling te ondersteunen. Klik op de links hieronder en volg ons voor meer nieuws, sprekende beelden en een occasioneel evenement!
Huis Delsart kwam de voorbije tijd ook wel eens in de media. Het Laatste Nieuws, Het Nieuwsblad en ROBtv berichtten in april 2024 over de aankoop van het pand door Stadsmakersfonds. Lees de artikels via onderstaande links.
— kanalen Huis Delsart: Facebookpagina & Instagrampagina.
— Huis Delsart in de media: artikel Het Laatste Nieuws, artikel Het Nieuwsblad, reportage ROBtv