Ga verder naar de inhoud

Huis Delsart Leuven

Nieuw leven in dé winkelstraat van Leuven

In het kort

  • ruimte voor kleinschalige, lokale productie en verkoop van goederen
  • 580 m² oppervlakte voor (deel)ateliers, events, werkplekken en een winkel
  • €300.000 burgerkapitaal nodig voor de restauratie

Investeer mee in deze plek voor lokale makers

In Huis Delsart (Leuven) realiseren we voor en door lokale makers en ondernemers een voorbeeldproject om binnenstedelijke winkelwandelgebieden te heractiveren, met atelierruimtes, werkplekken en een gedeelde winkel. Met andere woorden: met Huis Delsart willen we inzetten op de wedergeboorte van het tactiele, het ambachtelijke en het authentieke in de winkelstraat, in een tijd waarin het aantal fysieke winkels gestaag terugloopt

Om die ambitie waar te maken is een substantiële investering nodig in de restauratie en herbestemming van het pand.

Wat is Huis Delsart?

De familiezaak Delsart startte in 1840 als leerlooierij in de Brusselsestraat. Begin 20e eeuw volgde de voor velen welbekende winkel voor luxe lederwaren aan de Bondgenotenlaan. Het pand dateert uit de wederopbouwperiode van Leuven, in de Eerste Wereldoorlog. Typerend voor dit soort architectuur is de gevel die barokke en classicistische elementen combineert. Huis Delsart is dan ook een beschermd monument.

Huis Delsart combineert een winkel met oa. prachtige houten kasten, een woonhuis met fraaie lambriseringen en schouwen én een leerbewerkingsatelier met een indrukwekkend gereedschapsbord. Het pand is zowel toegankelijk vanaf de Bondgenotenlaan als de achtergelegen Lepelstraat.

Huis Delsart maakt deel uit van de nalatenschap van wijlen mevrouw Martine Delsart - de laatste telg van de familie die atelier en winkel uitbaatte. Conform haar wens werd binnen de Koning Boudewijnstichting het Fonds Delsart opgericht, met als doel:

[...] culturele en humanitaire initiatieven te ondersteunen die genomen worden door particulieren of privaatrechtelijke verenigingen van de Stad Leuven, zowel in België als in het buitenland, om de herinnering aan de familie en het huis Delsart te behouden.

Het Fonds Delsart besliste in januari 2024 in te gaan op het voorstel van Stadsmakersfonds om het pand aan te kopen.

Huis Delsart mee mogelijk maken?

Interesse in wat hier te gebeuren staat? Zelf je steentje bijdragen? We organiseren de komende weken en maanden infosessies over het project en over hoe je eraan kan bijdragen of erbij betrokken kan zijn. Er zijn digitale infosessies en infosessies ter plaatse.

Sluit aan bij een infosessie over Huis Delsart

Jouw gegevens

Naam
Ik neem graag deel aan een infosessie op volgende datum:
We contacteren je enkele dagen voordien opnieuw per e-mail over de praktische details van de infosessies (bv. link voor digitale infosessie, plek van afspraak voor de infosessies ter plaatse, …)

Huis Delsart mee mogelijk maken?

Interesse in wat hier te gebeuren staat? Zelf je steentje bijdragen? Sluit aan bij een infosessie: online of ter plaatse. Deze sessies staan ingepland op woensdag 17 en maandag 29 april, zondag 12 en woensdag 15 mei en op dinsdag 11 juni.