Impact Factory Mechelen
In het kort
- 4.500 m² aan ruimte voor kleinschalige productie, workshops en ontmoeting, samen met stad Mechelen & OVAM
- vergunning behaald in december 2023, oplevering voorzien eind 2025
- €50.000 financiering nodig voor bouwfase - help jij mee?
Investeer mee in deze duurzame plek
In Impact Factory willen we een innovatieve maar laagdrempelige plek creëren waar iedereen, van ondernemer tot maatschappelijk kwetsbare burger, kan bijdragen aan en leren over de transitie naar een meer duurzame economie en samenleving. Dit unieke pioniersproject mee mogelijk maken? Lees zeker verder!
Wat is Impact Factory?
Impact Factory - gelegen tussen het station en de Mechelse binnenstad - wordt een broedplaats voor circulaire economie in Vlaanderen. In een unieke publiek-private samenwerking met Stad Mechelen herbestemmen we een voormalige industriële wasserij en een negentiende-eeuws kantoorgebouw. De constante wisselwerking tussen ruimte (coworking, vergader- en evenementenruimtes, horeca, …) en programma (productie in de stad, loketfunctie, talks, workshops, …) zal van deze plek een one-stop-shop voor circulair ondernemerschap in de ruime regio maken, mét aandacht voor sociale tewerkstelling.
Lees hieronder verder!
“Het project biedt specifieke ruimte aan ondernemers en organisaties die een transitie naar een meer duurzame economie en samenleving vooropstelt. Het kan een voorbeeld zijn van ontwikkeling in coalitie met publieke partners.”
Impact Factory mee mogelijk maken?
De Impact Factory staat voor haar bouwfase. De vergunning is er, de ambitie is helder - de krijtlijnen dus ook. Maar dit is een groot bouwproject dat we met voldoende ruggensteun willen opstarten. We zoeken nog toekomstige ruimtegebruikers die het gebouw mee willen inkleuren. Er komt binnenkort ook een crowdfundingcampagne voor dit project
Wil je mee investeren in dit project, als coöperant of via een lening? Wil je op de hoogte gehouden worden, of heb je een vraag? Sluit aan bij een webinar van Stadsmakersfonds of neem vrijblijvend contact op met fondsdirecteur An.
Blik op de toekomst
Onderstaande beelden geven een idee waar we met de plek naartoe willen. De renders, snedes en gevels werden opgemaakt door WIT architecten, Claar en Nuvilu.
Alle beelden op deze pagina zijn opgenomen ter informatieve titel, en zullen nog verder worden verfijnd i.f.v. uitvoering.
Aandeelhouders maken het verschil
Net zoals bij elk Stadsmakersfondsproject staan ook bij Impact Factory onze coöperanten aan de basis: geëngageerde buurtbewoners, duurzame ondernemers en fans van maatschappelijk vastgoed die via Stadsmakersfonds investeren in de ontwikkeling van deze unieke plek.
Momenteel is de stedenbouwkundige vergunning binnen, en bereiden we de opstart van de bouwfase voor. Als we nog 50.000 euro ophalen bij mensen zoals jij, dan kunnen we de werf opstarten en van Impact Factory een echt impactvolle plek maken waar duurzame economie ten volle kan ontplooien.
Coöperant worden bij Stadsmakersfonds kan door minstens 5 aandelen te kopen. De waarde van één aandeel ligt op dit moment op 1.105 euro. Instappen kan op elk moment.
Wat levert zo'n investering op?
Door aandelen te kopen en coöperant te worden maak je de unieke transformatie van Impact Factory mee mogelijk. In ruil krijg je een meervoudig rendement:
Je schrijft mee aan een bijzonder verhaal van een hub die de transitie naar een duurzame economie en samenleving onderschrijft, maar hierin ook laagdrempeligheid vooropstelt.
Je krijgt een correct financieel rendement van 3%, maar nog belangrijker is het maatschappelijk rendement dat je helpt creëren. Jouw bijdrage maakt het mogelijk om deze nieuwe, innovatieve plek in Mechelen te realiseren.
Je komt terecht in een gepassioneerde community die alternatieve stadsontwikkeling in beweging brengt. Je krijgt inzicht in de totstandkoming van Impact Factory en gelijkaardige projecten. En je vergroot je eigen netwerk via contacten met mede-coöperanten.
Centrale thema's van dit project
COWORKING EN KANTOREN
Impact Factory voorziet meer dan 130 werkplekken voor circulaire organisaties en impactondernemers. Zowel coworkingplekken als vaste kantoorruimtes zullen in verschillende formules gehuurd kunnen worden.
WERKRUIMTE
In Impact Factory vind je kleinschalige productieruimtes. Deze kunnen dienst doen als werkruimte, laboratoria of om workshops te organiseren om circulair ondernemen aan het grote publiek te introduceren.
CIRCULAIR
Circulariteit vormt hét uitgangspunt. Impact Factory zal kleinschalige circulaire productie huisvesten, maar ook ondernemers die op een andere manier een circulair businessmodel hebben of nastreven.Ook het gebouw zelf zal in zijn ontwerp en door de toegepaste bouwmethoden een showcase zijn voor circulair bouwen.
ONTMOETEN
Impact Factory wordt een ontmoetingsplaats voor jonge, innovatieve ondernemers en creatievelingen, maar betrekt ook de burger in het circulaire verhaal. Een publiek programma, horecazaak en winkel- / demoruimte faciliteren mee deze ontmoetingen.
SOCIALE TEWERKSTELLING
Impact Factory zet ook in op de ontwikkeling van sociale tewerkstelling en sociale opwaartse mobiliteit binnen het circulair ondernemerschap. De ontwikkeling van een innovatieve, circulaire economie biedt immers kansen voor zowel sociale tewerkstelling als de opwaartse sociale mobiliteit van maatschappelijk kwetsbare burgers.
Huidige toestand
Onderstaande foto's werden gemaakt door Michiel De Cleene en geven een idee van de huidige toestand van de site.
Meer weten?
Wat zijn de laatste ontwikkelingen in het project? Open
Ontwerp en bouw: naar een omgevingsvergunning en voorbereiding opstart bouwfase
Het schetsontwerp kwam tot afronding en werd vertaald in een aanvraag tot omgevingsvergunning, die begin 2023 een eerste maal werd ingediend. Rekening houdend met input van de omwonenden en met integratie van het in april 2023 aangekochte Koetshuis in het ontwerp, werd een nieuwe versie van het ontwerp ingediend. De realiseerbare vergunning werd afgeleverd in december 2023.
Het bestaande, vrij afgeleefde kantoorgebouw, zal worden opgeluisterd door beperkte, doordachte ingrepen, en voorzien worden van eigentijdse technieken. Voor dit project wordt een doorgedreven kaart van circulair bouwen getrokken, en dat betekent eerst en vooral vertrekken van het bestaande. Het nieuwbouwvolume aan de huidige achterzijde vormt het nieuwe gezicht van de Impact Factory, en verbindt het kantoorgebouw met de Potterij. Dit gezicht wordt gekenmerkt door gerecupereerde ramen uit de voormalige Mechelse bibliotheek. Een passerelle verbetert de circulatie in het kantoorgebouw. De site van de Potterij werd al gesaneerd, en de ruwbouwwerken zijn quasi afgerond.
Doorheen 2024 liepen gesprekken met aannemers die zich achter dit circulaire bouwproject willen scharen. Tot en met eind 2023 werden in een voorbereidende fase reeds de instandhoudingswerken en andere niet-vergunningsplichtige ingrepen gerealiseerd, met EFRO-subsidies.
Partners en matchmaking
De Mechelse circulaire community circuleert al enige jaren rond de site. Zo zijn Switchrs en CiLAB vaste waarden die vanuit de Impact Factory opereren. Heel wat andere circulaire actoren streken in de Impact Factory neer in de transitiefase tussen 2021 en 2024.
Om toekomstige partners, ruimtegebruikers, investeerders en exploitanten op een open en transparante manier in kaart te brengen, liep van mei 2023 tot eind 2023 breed verspreide ‘Request for Expression of Interest’. Deze werd in november 2023 op het Festival Circulair, mede georganiseerd door de Impact Factory en de Stad Mechelen, nog eens uitgebreid in de verf gezet.
Waarom is Impact Factory een project op maat van Stadsmakerfonds? Omdat ... Open
Het exemplarisch is voor de kansen voor dergelijke tweederangs-terreinen, waarbij bestaande (ogenschijnlijk waardeloze) structuren d.m.v. samenwerking en gepaste programmatie met stedelijke economie en publieke functies betekenis krijgen voor de stad, de buurt en het aanpalende weefsel.
Het specifieke ruimte biedt aan ondernemers en organisaties die een transitie naar een meer duurzame economie en samenleving vooropstelt.
Het een resultaat is van een doorgedreven samenwerking en vertrouwen tussen publieke en private partners, waarbij collectief initiatief en gemeenschappelijke belang voorop staan.
Het niet door de markt wordt opgepikt omwille van de complexiteit, maar toch een haalbaar financieel model kan worden opgezet mits de juiste maatoplossingen.
Gebruikers van de gebouwen zelf mee worden betrokken in de ontwikkeling en de exploitatie.
Het architecturaal, bouwkundig en ruimtelijk een voorbeeldproject kan worden, waarin de circulaire gedachte in elke vezel voelbaar is.
Uit welke gebouwen bestaat Impact Factory? Open
De Potterij (oranje), een voormalige industriële wasserij. Dit gebouw is in eigendom van OVAM en wordt voor 25 jaar in concessie gegeven aan Stad Mechelen. Hier vind je later de maak- en werkruimtes.
Een voormalig kantoorgebouw (dat we “de Studio” noemen - in het blauw) huist in een negentiende-eeuws pand, in bezit van Stadsmakersfonds.
Het Koetshuis (roze) is een klein, achterin gelegen gebouw dat letterlijk tussen de Potterij en de Studio in staat. Het pand werd in het voorjaar van 2023 aangekocht door Stadsmakersfonds en dankzij deze toevoeging realiseren we een volledige fysieke koppeling tussen Potterij en Studio.
Een verbindend voorportaal (geel) zal van alle gebouwen één dynamisch geheel maken en fungeren als inkom, poort, koer en tuin. De Impact Tuin wordt een grotendeels “lege” ruimte van waaruit alle andere gebouwen bereikbaar zijn.
Wie zijn de partners? Open
De Impact Factory werd ondergebracht in een PPS (publiek-private samenwerking) met de stad Mechelen, en is één project, met 1 ontwerp, 1 bouwproject en 1 exploitatie.
Impact Factory is een initiatief van en een samenwerking tussen Stad Mechelen, OVAM en Stadsmakersfonds. Het project wordt ondersteund door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling en de Vlaamse Overheid. Miss Miyagi treedt op als integrale projectcoördinator en gedelegeerd bouwheer.
Partners bouw
opdrachtgever
Stadsmakersfonds, via projectvennootschap Sylvestra NV
Stad Mechelen voor de Potterij
Sanering
OVAM
Ontwerpteam
onder leiding van WIT architecten
Circulair bouwen
Bob Geldermans
Studiebureau technieken
Atelier T
Studiebureau stabiliteit
Paridaens Ingenieurs
Studiebureau akoestiek
De Fonseca
Nóg meer weten? Open
Impact Factory heeft haar eigen communicatiekanalen. Klik op de links hieronder en volg ons voor meer nieuws, sprekende beelden en een occasioneel evenement!
Impact Factory kwam de voorbije tijd ook wel eens in de media. Het Laatste Nieuws en Circubuild berichtten in juni 2022 over ons, Het Nieuwsblad schreef in augustus 2023 over onze marktbevraging. Lees de artikels via onderstaande links.
— kanalen Impact Factory: website, Facebookpagina, Instagrampagina & LinkedInpagina.
— Impact Factory in de media: artikel Het Laatste Nieuws, artikel Circubuild, artikel Het Nieuwsblad.
Heb je concrete vragen over dit project? Zie je mogelijkheden om inhoudelijk, financieel of infrastructureel bij te dragen? Wil je op een andere manier betrokken worden?
Stuur dan een mail via onderstaande knop en we komen zo snel mogelijk bij je terug.