Ga verder naar de inhoud

Impact Factory Mechelen

In de Mechelse binnenstad zal vanaf het najaar 2023 gestart worden met de renovatie van 2 leegstaande panden om samen met een gedeelte nieuwbouw op een terrein van de stad Mechelen de Impact Factory te realiseren.

Het gaat enerzijds om de potterij in de Potterijstraat, een voormalige industriële wasserij in eigendom van OVAM, en een afgeleefd kantoorgebouw achter de Graaf Van Egmontstraat. Stadsmakersfonds zal samen met een aantal ondernemers actief in de circulaire economie (waaronder Switchrs) en externe investeerders het private gedeelte van de ontwikkeling voor zijn rekening nemen. De stad Mechelen zorgt voor de publieke investeringen. In afwachting van de definitieve ontwikkeling wordt ingezet op tijdelijke invullingen als eerste stap.

De Impact Factory positioneert zich nu al als de thuisbasis voor impact ondernemen en circulariteit. De Impact Factory zal na de verbouwing nog meer ruimte bieden voor kantoren, kleinschalige productie, ontmoeting en evenementen, en ambieert de uitvalsbasis te worden voor de circulaire economie in en rond Mechelen.


Lees verder onder quote en foto's!

Het project biedt specifieke ruimte aan ondernemers en organisaties die een transitie naar een meer duurzame economie en samenleving vooropstelt.
Het kan een voorbeeld zijn van ontwikkeling in coalitie met publieke partners.

update februari 2023 — Over de Impact Factory kunnen we met fierheid en opluchting melden: de omgevingsvergunning is ingediend. Met ontzettend veel dank aan Miss Miyagi en WIT Architecten om zich te blijven vastbijten tijdens deze spurt – zonder de ambities van het project op de helling te zetten. De tijdsdruk waaronder we werken is een gevolg van de royale subsidie die we ontvingen voor de Impact Factory – die met een scherpe timing gepaard gaat.

Maar het lukt om op schema te blijven. Intussen hebben we nog steeds een werkplek in de tijdelijke invulling van het kantoorgebouw. Deze tijdelijke invulling is de setting van fijn events, zoals community events van de Stad Mechelen en de Algemene Vergadering van Stadsmakersfonds. In de zomer zetten we alles aan de kant voor de verbouwing. We voorzien de werking van de Impact Factory en ons plekje in Mechelen wel te behouden.

Nu richten we onze blik op het opbouwen van het partnerschap rond circulaire economie en impact ondernemen dat hier na de verbouwing z’n plek moet vinden, en een unieke stempel mag drukken op dit pand.

Hiernaast een beeldje van waar we naartoe gaan. Weg karakterloos kantoorgebouw!