Ga verder naar de inhoud

ARTIKEL "Stad Mechelen op zoek naar partners om circulaire hub Impact Factory vorm te geven"

Het Nieuwsblad - donderdag, 17 augustus 2023

Het Nieuwsblad Stijn Van de Sande 16 augustus 2023

De stad Mechelen is op zoek naar partners die de Impact Factory mee vorm willen geven. Er wordt onder meer gekeken naar ruimtegebruikers, maar ook investeerders en een exploitant. Op die manier moet het uitgroeien tot een circulaire hub. Er worden twee kijkdagen georganiseerd om geïnteresseerden warm te maken voor het concept.

Begin volgend jaar gaan in de Potterijstraat en de Graaf Van Egmontstraat in Mechelen de renovatiewerken aan de Impact Factory van start. Een voormalige industriële wasserij en kantoorgebouwen smelten er samen tot wat de circulaire hub van de Mechelse regio moet worden. Die moet in 2025 openen, maar een concrete invulling is er op dit moment nog niet. Daarvoor gaat de stad samen met het Stadsmakersfonds op zoek naar partners.

“Het gebouw biedt plaats aan coworkplekken, labo’s en ateliers, vergaderzalen en ruimtes voor evenementen, workshops en expo’s. Het moet de plek worden waar ondernemers, onderzoekers en dienstverleners de economie van de toekomst vormgeven”, zegt schepen van Ondernemen Greet Geypen (Vld-Groen-m+). “Maar de exacte invulling hangt af van de partners die hun schouders mee onder de Impact Factory willen zetten. Met andere woorden: de ambitie ligt vast, maar de manier waarop die precies wordt uitgewerkt nog niet.”

Betere planeet

“Daarom organiseren we een marktbevraging, zodat de Impact Factory dé broedplaats wordt voor samenwerking en kennisuitwisseling rond circulair ondernemen. Dat moet leiden tot een duurzamer gebruik van grondstoffen en dus een betere planeet”, zegt schepen van Duurzaamheid Patrick Princen (Vld-Groen-m+). “We zijn onder meer op zoek naar ruimtegebruikers, zoals ondernemingen of scholen en een uitbater voor een zero waste-horecazaak. Daarnaast zoeken we een exploitant die het beheer op zich wil nemen en sponsors en investeerders.”

Potentiële partners die geïnteresseerd zijn om samen met de stad en het Stadsmakersfonds de Impact Factory vorm te geven, kunnen zich aanmelden via de website. Op vrijdag 25 augustus tussen 9 en 12u en op dinsdag 12 september van 13 tot 16u worden er ook kijkdagen georganiseerd. Op die dagen kunnen geïnteresseerden de site bezoeken, bijkomende vragen stellen en ideeën aftoetsen.