Ga verder naar de inhoud

De Boomgaard Kessel-Lo

Het Autonoom Gemeentebedrijf Stadsontwikkeling Leuven (AGSL) ging in 2021 op zoek naar een organisatie die een collectief woonproject met sociaal oogmerk wilde realiseren op het terrein van de voormalige basisschool De Boomgaard in Kessel-Lo. Livez, Leuvens Initiatief Voor Eerlijke Zorg, kwam als beste kandidaat uit de oproep. Livez is een coalitie van vier Leuvense zorgorganisaties (De Wissel, Woonzorgnet Dijleland, Oostrem en Zorg Leuven) en Stadsmakersfonds.

Livez kreeg een erfpacht toegewezen van 99 jaar voor de terreinen De Boomgaard in Kessel-Lo. We zullen hier een innovatief en buurtgericht woonzorgproject realiseren. Inclusieve woningen creëren en het zorgbestendiger maken van klassieke woonbuurten zijn de fundamenten van het project de Boomgaard.

Livez staat klaar met expertise rond residentiële zorg en biedt zich aan als een betrouwbare partner van de buurt. De bouw van zorgkamers, duo-woningen, gezinswoningen en studio’s zijn een eerste stap.

Stadsmakersfonds brengt in dit “kwalitatief hoogstaand voorstel op alle vlakken, zonder aan realiteitszin in te boeten” (dixit de jury!) haar vastgoedexpertise aan boord, en faciliteert dat bewoners en buurtbewoners op termijn mee kunnen instappen in De Boomgaard.

update februari 2023 — Project de Boomgaard is een pareltje. Dat zien steeds meer mensen, waaronder ook minister Frank Vandenbroecke, die begin februari 2023 op eigen initiatief besloot eens ter plaatse te komen kijken. Het werd een geanimeerd gesprek over hoe we in onze maatschappij op een andere, mensgerichte manier om moeten gaan met zorgnoden. Dit thema ligt enorm gevoelig – want letterlijk iedereen ontwikkelt ooit een zorgnood. Daaruit vloeit de hoge aandacht voor wat hier op touw wordt gezet.

Na een oproep, werken momenteel 4 ontwerpteams een voorstel uit, waarna we in zee zullen gaan met 1 van hen om de toekomst van deze site uit te tekenen. Samen met de 4 bevlogen partners, Woonzorgnet Dijleland, De Wissel, Oostrem en Zorg Leuven zijn we ontzettend benieuwd welk gezicht dit buurtgericht zorgproject zal krijgen. Om te zorgen dat we er recht mee in de roos mikken, werd ook een academische raad opgericht om het project te omkaderen.