Ga verder naar de inhoud

Citadel Diest

De stad van morgen in een fort van gisteren

In het kort

  • met 11.000m² dé nieuwe hotspot in Diest
  • start zomer 2024
  • €120.000 burgerkapitaal gezocht voor de verfraaiing van de gebouwen

Stap mee in deze nieuwe hotspot

De Citadel van Diest is een iconische groene locatie op een steenworp van centrum Diest. De komende jaren wil men in de Citadel bouwen aan Kwartiermakerij: de stad van morgen, een plek voor elke Diestenaar en voor liefhebbers van bijzonder erfgoed.

Op welke manieren kunnen we hier samen dingen beleven, maken, ondernemen en bewegen? En wat hebben we daarvoor nodig? Deze vragen liggen voor bij de stad en enkele initiatiefnemers die zich achter de herbestemming van de Citadel willen scharen. Wil je meer weten over dit unieke experiment? Wil je dit project mee mogelijk maken? Lees dan zeker verder.

Wat is de Citadel?

De Citadel in Diest is een 19e-eeuws fort dat tot 2011 dienst deed als kazerne. Alle ingrediënten zijn hier aanwezig om een nieuwe hotspot te creëren; een levend stadslabo voor circulaire en sociale innovatie. Een plek voor elke Diestenaar.

Het coöperatieve vennootschap in oprichting met als werknaam “CV De Citadel” is in voorbespreking om in opdracht van stad Diest de tijdelijke invulling van deze nu al iconische plek in goede banen leiden. Een stevig lokaal partnerschap met oa. initiatiefnemers Kwartiermakerij staat klaar om de tijdelijke invulling van de Citadel vorm te geven - ondersteund door Miss Miyagi.

Infosessies

Interesse in wat hier te gebeuren staat? Zelf je steentje bijdragen? Onder voorbehoud van goedkeuring van de kandidatuur organiseren we de komende weken en maanden infosessies over het project, en over hoe je eraan kan bijdragen of erbij betrokken kan zijn. Er zijn digitale infosessies en infosessies ter plaatse.

Sluit aan bij een infosessie over de Citadel

Jouw gegevens

Naam
Ik neem graag deel aan een infosessie op volgende datum: 
We contacteren je per e-mail over de praktische details van de infosessies (bv. link voor digitale infosessie, plek van afspraak voor de infosessies ter plaatse, …)

Kernthema's

Om de Citadel te ontwikkelen tot bruisend en levendig stadsdeel wordt ingezet op een breed en laagdrempelig programma waarin vijf pijlers samenkomen. Op die manier wordt de citadel een plek waar elke Diestenaar terecht kan.

Hieronder schetsen we snel die vijf pijlers - telkens met enkele voorbeelden. Die zijn louter indicatief - de exacte invulling is nog volop in de maak. Hierbij is het onze uitdrukkelijke bedoeling om samenwerkingsverbanden op poten te zetten met lokale partners zoals socio-culturele organisaties, creatieve makers, (food) ondernemers, …


I. Stedelijke belevingsfuncties - de citadel als plek voor evenementen, ontmoeting en overnachting.

Denk maar aan evenementen (in de breedste zin van het woord: bruiloften, personeelsfeesten, lezingen, expo’s , markten, ...), startpunt voor wandel- en fietsroutes, een locatie waar alternatief en duurzaam overnacht kan worden, een locatie voor film- en tv-opnames, …


II. Urban sports - de citadel als plek die fysieke en mentale gezondheid bevordert maar ook creativiteit, connectie met een unieke stedelijke context én gemeenschapsvorming stimuleert.

Voorbeelden hiervan zijn ruimtes waar aan dans, yoga of meditatie wordt gedaan, maar evengoed het uitbouwen van een locatie voor crossfit, freerunning en parkour en een escape room en/of lasershooting behoren tot de mogelijkheden.

III. Duurzaam en sociaal ondernemerschap - de citadel als broedplaats voor ondernemerschap waarbij maatschappelijke uitdagingen centraal staan.

De vele vertrekken in de citadel zijn geschikt om onderdak te bieden aan een waaier aan makers en creatieve bouwers, de kleinschalige productie van (circulaire) producten en, waarom niet, de productie en verkoop van lokaal geteeld en duurzaam voedsel.


IV. Socio-culturele initiatieven - de citadel als baken van lokaal verankerde organisaties die het vermogen hebben om diverse maatschappelijke groepen te verbinden.

Als zeer herkenbare uitvalsbasis kan de citadel een grote katalysator zijn voor het rijke verenigingsleven in Diest door ontmoetingslokalen, atelier-, workshop- en studioruimtes ter beschikking te stellen.


V. Gezondheid en welzijn - de citadel als groene long in de stad waar het belang van fysiek en mentaal welzijn voorop staat

Deze functie zit verweven in alle voorgaande maar zou nog verder uitgebouwd kunnen worden door de aanwezigheid van een gezondheidspraktijk, alternatieve wellness en een aanbod van gezonde en duurzame voedings- en drinkwaren.

Citadel mee mogelijk maken?

Interesse in wat hier te gebeuren staat? Zelf je steentje bijdragen? Sluit aan bij een infosessie: online of ter plaatse. Op zondag 21 april, donderdag 02 mei, dinsdag 14 mei en maandag 03 juni.