Ga verder naar de inhoud

Citadel Diest

De stad van morgen in een fort van gisteren

In het kort

  • met 8.000m² dé nieuwe hotspot in Diest en omstreken
  • opgestart zomer 2024
  • €120.000 burgerkapitaal gezocht voor de verfraaiing van de gebouwen - help jij mee?

Investeer mee in deze verbindende plek en nieuwe hotspot in Diest

Ondernemen en zorg dragen, natuur en cultuur, sport en ontmoeting lopen naadloos in elkaar over. Je vindt hier een divers aanbod aan ruimtes: voor ondernemers, bouwers, makers en verenigingen. Daarnaast is Citadel ook een bruisende thuishaven voor allerhande evenementen. Wil jij samen met ons dit unieke project in Diest mee mogelijk maken? Lees zeker verder!

Wat is de Citadel?

De citadel van Diest is een 19e-eeuws fort dat tot 2011 dienst deed als legerkazerne voor de paracommando’s, maar vooral een iconische, groene locatie in centrum Diest. De komende jaren wordt dit voormalig militair bolwerk dan ook omgetoverd tot verwelkomend stadsdeel voor iedereen uit Diest en ver daarbuiten.

De coöperatieve vennootschap "CV Citadel Diest” leidt in opdracht van stad Diest de tijdelijke invulling van deze nu al iconische plek in goede banen terwijl tegelijkertijd ook gewerkt wordt aan de definitieve herbestemming van de site. Een stevig lokaal partnerschap staat zo klaar om de tijdelijke invulling van de Citadel te trekken - ondersteund door Miss Miyagi.

Alle ingrediënten zijn hier aanwezig om een nieuwe hotspot te creëren; een levend stadslabo voor circulaire en sociale innovatie. De stad van morgen in een fort van gisteren.

Citadel mee mogelijk maken?

Citadel Diest zoekt nog investeerders. Stadsmakersfonds zegde voor 120.000 euro aan startkapitaal toe voor dit project. Bij opstart van het project stapten 13 nieuwe coöperanten in, die al 75.000 euro van dit startkapitaal bijeen brachten. Als we nog 45.000 euro ophalen bij mensen zoals jij, dan kunnen we de volgende fase van de werkzaamheden opstarten en van Citadel Diest een verbindende, impactvolle plek maken.

Wil je mee investeren? Of heb je een vraag? Kom naar een infosessie of neem vrijblijvend contact op met fondsdirecteur An voor een kennismaking.

Aandeelhouders maken het verschil

Net zoals bij elk Stadsmakersfondsproject staan ook bij Citadel onze coöperanten aan de basis: geëngageerde buurtbewoners, duurzame ondernemers en bewonderaars van bijzonder vastgoed die via Stadsmakersfonds investeren in de ontwikkeling van deze unieke plek.

De eventzone is al open, maar er is nog heel wat werk aan de courtines (de kenmerkende gewelfde ruimtes binnen, waar het binnenkort zal krioelen van bedrijvigheid en creativiteit). Bij opstart van dit project zorgden nieuwe coöperanten al voor een startkapitaal van 75.000 euro. Als we nog 45.000 euro ophalen bij mensen zoals jij, dan kunnen we de volgende fase van de werkzaamheden opstarten en van Citadel Diest een echte, impactvolle plek voor lokale makers, ondernemers, verenigingen en organisatoren maken.

Coöperant worden bij Stadsmakersfonds kan door minstens 5 aandelen te kopen. De waarde van één aandeel ligt op dit moment op 1.105 euro. Instappen kan op elk moment.

Wat levert zo’n investering op?

Door aandelen te kopen en coöperant te worden maak je de unieke transformatie van Citadel Diest mee mogelijk. In ruil krijg je een meervoudig rendement:

  • Je schrijft mee aan een bijzonder verhaal waarbij ondernemen, zorg dragen, circulaire en sociale innovatie elkaar ontmoeten.

  • Je krijgt een correct financieel rendement van 3%, maar nog belangrijker is het maatschappelijk rendement dat je helpt creëren. Jouw bijdrage maakt het mogelijk om deze nieuwe hotspot in Diest.

  • Je komt terecht in een gepassioneerde community die alternatieve stadsontwikkeling in beweging brengt. Je krijgt inzicht in de totstandkoming van Citadel Diest en gelijkaardige projecten. En je vergroot je eigen netwerk via contacten met mede-coöperanten.

Kernthema's

Om de Citadel te ontwikkelen tot bruisend en levendig stadsdeel wordt ingezet op een breed en laagdrempelig programma waarin vijf pijlers samenkomen. Op die manier wordt de citadel een plek waar elke Diestenaar terecht kan.

Hieronder schetsen we snel die vijf pijlers - telkens met enkele voorbeelden. Die zijn louter indicatief - de exacte invulling is nog volop in de maak. Hierbij is het onze uitdrukkelijke bedoeling om samenwerkingsverbanden op poten te zetten met lokale partners zoals socio-culturele organisaties, creatieve makers, (food) ondernemers, …


I. Stedelijke belevingsfuncties - de citadel als plek voor evenementen, ontmoeting en overnachting.

Denk maar aan evenementen (in de breedste zin van het woord: bruiloften, personeelsfeesten, lezingen, expo’s , markten, ...), startpunt voor wandel- en fietsroutes, een locatie waar alternatief en duurzaam overnacht kan worden, een locatie voor film- en tv-opnames, …


II. Urban sports - de citadel als plek die fysieke en mentale gezondheid bevordert maar ook creativiteit, connectie met een unieke stedelijke context én gemeenschapsvorming stimuleert.

Voorbeelden hiervan zijn ruimtes waar aan dans, yoga of meditatie wordt gedaan, maar evengoed het uitbouwen van een locatie voor crossfit, freerunning en parkour en een escape room en/of lasershooting behoren tot de mogelijkheden.

III. Duurzaam en sociaal ondernemerschap - de citadel als broedplaats voor ondernemerschap waarbij maatschappelijke uitdagingen centraal staan.

De vele vertrekken in de citadel zijn geschikt om onderdak te bieden aan een waaier aan makers en creatieve bouwers, de kleinschalige productie van (circulaire) producten en, waarom niet, de productie en verkoop van lokaal geteeld en duurzaam voedsel.


IV. Socio-culturele initiatieven - de citadel als baken van lokaal verankerde organisaties die het vermogen hebben om diverse maatschappelijke groepen te verbinden.

Als zeer herkenbare uitvalsbasis kan de citadel een grote katalysator zijn voor het rijke verenigingsleven in Diest door ontmoetingslokalen, atelier-, workshop- en studioruimtes ter beschikking te stellen.


V. Gezondheid en welzijn - de citadel als groene long in de stad waar het belang van fysiek en mentaal welzijn voorop staat

Deze functie zit verweven in alle voorgaande maar zou nog verder uitgebouwd kunnen worden door de aanwezigheid van een gezondheidspraktijk, alternatieve wellness en een aanbod van gezonde en duurzame voedings- en drinkwaren.

Meer weten?

Waarom is Citadel Diest een project op maat van Stadsmakerfonds? Omdat … Open Sluit

  • Het een project is waar we al doende en al durvend uittesten wat de site kan betekenen voor de stad en voor de regio. Dat is de rol van de ‘tijdelijke invulling’, die opgezet wordt als doorkijk naar de verdere horizon.

  • Het ruimte biedt aan ondernemers, organisaties en verenigingen die een transitie naar een meer duurzame economie en samenleving vooropstellen.

  • Het een resultaat is van een doorgedreven samenwerking en vertrouwen tussen publieke en private partners, waarbij collectief initiatief en gemeenschappelijk belang voorop staan.

  • Gebruikers van de gebouwen zelf mee worden betrokken in de ontwikkeling en de exploitatie.

  • Het architecturaal, bouwkundig en ruimtelijk een voorbeeldproject kan worden, waarin de circulaire gedachte in elke vezel voelbaar is.

Uit welke gebouwen bestaat de tijdelijke invulling van Citadel Diest? Open Sluit

Citadel Diest maakt deel uit van de 19de- eeuwse fortengordel rond Diest. De site en gebouwen maken, ondanks hun groene karakter deel uit van de Diestse stadskern.

De Stad Diest start vanaf 2025 met de renovatie van de Citadel, te beginnen vanuit blok 1 en 2. Daarin zullen de kunstacademie, het Pegasusmuseum en een belevingscafé (opnieuw) onderdak vinden.

Parallel stelt de stad de courtines en aanpalende buitenruimte van blok 3, 4 en 5 ter beschikking voor tijdelijk gebruik voor 6 jaar, verlengbaar met 3 jaar.

Wie zijn de partners? Open Sluit

Na een reeks geslaagde events en zomerbars voor en door allerlei verenigingen, zorgpartners en ondernemers ontstond het idee om die lokale krachten te bundelen in Kwartiermakerij. De wieg van vzw Kwartiermakerij staat op de Citadel. Het burgerinitiatief ijvert sinds 2018 voor een tijdelijke invulling in de citadel.

Na een lange zoektocht naar de juiste partner(s), stelde stad Diest begin 2024 een projectregisseur aan om een tijdelijke invulling van minstens zes jaar in goede banen te leiden. De opdracht werd gegund aan een consortium getrokken door vzw Kwartiermakerij, dat de krachten bundelde met Atelier Allerhanden, vzw Grootwarenhuis en Stadsmakersfonds - met ondersteuning van projectmanager Miss Miyagi.

Dat consortium vervelde in het voorjaar van 2024 tot CV Citadel Diest. Dat partnerschap rond de Citadel is er van overtuigd dat de ware transformatie van de site zal moeten gebeuren in samenwerking met hen die het project uiteindelijk zullen

omarmen. Zo zullen geëngageerde huurders, organisaties, sympathisanten, etc. de mogelijkheid hebben om te investeren in de nieuwe ontwikkeling van de Citadel en actief te participeren. Zo hopen we er een prachtige synergie te zien ontstaan waarbij de essentie van de Citadel wordt gevoed door degenen die ze gebruiken.

Nóg meer weten? Open Sluit

Citadel Diest heeft ook eigen communicatiekanalen. Klik op de links hieronder en volg Citadel Diest voor meer nieuws, sprekende beelden en een boordevolle evenementenkalender!

Citadel kwam de voorbije maanden ook vaak in de media. Het Laatste Nieuws, vrt.nws en ROBtv berichtten in april 2024 over de bekendmaking van dit project. In de zomer kregen we opnieuw ROBtv en zelfs het Journaal over de vloer tijdens het driedaags festival Cirque Gitan. Lees de artikels of bekijk de video’s via onderstaande links.

— kanalen Citadel Diest: website, Facebookpagina & Instagrampagina.

— Citadel Diest in de media: ROBtv, vrt.nwsartikel Het Laatste Nieuwsvideo ROBtv Cirque Gitan, video Journaal Laat Cirque Gitan, artikel vrt.nws Cirque Gitan