Ga verder naar de inhoud

La Confluence Viroinval

Schoonheid, rust en de toegangspoort voor een nationaal park

In het kort

 • 3.500 m² aan ruimte voor natuurbeleving, rust, samenzijn en ecologie, samen met Parc national ESEM en Unicorn Group
 • financiering nodig voor de bouwfase - ontwerpteam gebouw olv. BC Architects en Jonathan Tuckey Design
 • schetsontwerp opgemaakt in december 2023, oplevering voorzien najaar 2027

Investeer mee in deze betoverende plek

Met La Confluence willen we een unieke natuurbelevingsplek uitbouwen waar individuen, gezinnen en groepen kunnen genieten van de rust, elkaar en de natuur en dat in een ecologisch, culinair en artistiek inspirerende omgeving. Deze indrukwekkende herbestemming kan nog een duw in de rug gebruiken. Interesse? Lees zeker verder.

Wat is La Confluence?

Deze iconische voormalige leerlooierij in Viroinval ligt aan de oevers van de Viroin en omgeven door een echt wandelparadijs. In 2022 kocht Stadsmakersfonds, na veelvuldig onderzoek, deze site aan. Binnen het statige gebouw willen we een diversiteit aan functies herbergen: slaapgelegenheden, gedeelde ruimtes met plaats voor kunst, aangevuld met een horecazaak, een glamping en - indien mogelijk - een kunstenaarsatelier. Het geheel vormt zo het unieke decor voor exploratie van de omgeving, retraites, workations, publieke en private evenementen en een zomers eco-vakantieconcept.

Lees hieronder verder!

Het project kan een leegstaande historische site omvormen tot een voorbeeldproject qua duurzaam lokaal toerisme.
De artistieke invulling met veel aandacht voor welzijn (voeding, ontmoeting, artistieke werking, natuurbeleving) maakt het concept van meervoudige meerwaarde erg tastbaar en toegankelijk voor coöperanten.
An Eijkelenburg, directeur Stadsmakersfonds

Blik op de toekomst

Onderstaande beelden geven een idee waar we met de plek naartoe willen. De schetsen werden opgemaakt door Jonathan Tuckey Design & BC architects.

Alle beelden op deze pagina zijn opgenomen ter informatieven titel, maar kunnen en zullen nog verder worden uitgewerkt met oog op het bekomen van een uitvoerbare omgevingsvergunning en verdere verfijning i.f.v. uitvoering.

Aandeelhouders maken het verschil

Net zoals bij elk Stadsmakersfondsproject staan ook bij La Confluence onze coöperanten aan de basis: geëngageerde buurtbewoners, duurzame ondernemers en fans van maatschappelijk vastgoed die via Stadsmakersfonds investeren in de ontwikkeling van deze unieke plek.

Momenteel zijn we nog volop in de ontwerpfase maar binnenkort staan we voor de uitdaging om de bouw te realiseren. Als we 50.000 euro ophalen bij mensen zoals jij, dan kunnen we de werf opstarten en van La Confluence een echte, impactvolle buurtplek maken.

Coöperant worden bij Stadsmakersfonds kan door minstens 5 aandelen te kopen. De waarde van één aandeel ligt op dit moment op 1.075 euro. Instappen kan op elk moment.

Wat levert zo’n investering op?

Door aandelen te kopen en coöperant te worden maak je de unieke transformatie van La Confluence mee mogelijk. In ruil krijg je een meervoudig rendement:

 • Je schrijft mee aan een bijzonder verhaal waarbij rust, schoonheid en natuurpracht elkaar ontmoeten.

 • Je krijgt een correct financieel rendement van 3%, maar nog belangrijker is het maatschappelijk rendement dat je helpt creëren. Jouw bijdrage maakt het mogelijk om deze nieuwe, ecologische retraite in Viroinval te realiseren.

 • Je komt terecht in een gepassioneerde community die alternatieve stadsontwikkeling in beweging brengt. Je krijgt inzicht in de totstandkoming van La Confluence en gelijkaardige projecten. En je vergroot je eigen netwerk via contacten met mede-coöperanten.

Word deel van La Confluence

Wil je mee investeren? Of heb je een vraag? Laat je e-mailadres achter via ons contactformulier en we nemen snel contact met je op.

Centrale thema's van dit project

NATUUR

Met het nabijgelegen 48.000 ha grote natuurpark Viroin-Hermeton en het toekomstige Parc national de l'Entre-Sambre-et-Meuse kan elke natuur- en wandelliefhebber zich uitleven vanuit deze idyllische bestemming. Dit paradijs wordt gekenmerkt door haar uitzonderlijke biodiversiteit en indrukwekkende rotsformaties.

ONTMOETEN

De grote schaal van het gebouw laat een grote diversiteit aan ruimtes toe. Zo kan men hier binnenkort gebruik maken van polyvalente zalen voor recepties of evenementen, collectieve leefruimtes, gedeelde buitenruimtes, ...

ACTIVITEIT

De weelderige natuur in de omgeving nodigt vanzelfsprekend uit tot ontdekken. Een uitgebreid netwerk van bewegwijzerde routes ligt te wachten op wandelaars en fietsers. Ook klimmers en kajakkers, die de nabijgelegen Viroin kunnen afvaren, vinden hier hun gading.

RUST & STILTE

De herbestemming zal zich ook focussen op de kalmte en rust die vanuit de omgeving gereflecteerd wordt op het gebouw

VERBLIJVEN

La Confluence wil een waaier aan belevingen aanbieden: autonomie voor de zelfstandige reiziger, retraites voor bedrijven, plek voor ontmoeting maar ook voor intimiteit, buitenruimtes en -activiteiten, een glamping, ...

Huidige toestand

Onderstaande foto's werden gemaakt door Eline Willaert, Michiel Van Balen en Stijn Maes en geven een idee van de huidige toestand van de site.

Meer weten?

Wat zijn de laatste ontwikkelingen in het project? Open Sluit

De aankoop van de site werd op 30 juni 2022 volledig afgerond. 100% van de aandelen van Astacus nv, eigenaar van de gronden, werd overgenomen door Stadsmakersfonds. Van de aankoopprijs werden de schulden van de vennootschap, en een belangrijk deel van de geschatte saneringskosten afgetrokken. De site werd bovendien aangekocht met een back-up plan, dat geactiveerd kan worden als het project belangrijke tegenslagen zou kennen.

Intussen werd de site vrijgemaakt om het gebouw en landschap gedetailleerd op te meten. De bodemsanering wordt voorbereid, met het indienen van de nodige rapporten bij de Waalse overheid. 

Tijdens de procedure om een ontwerpteam voor La Confluence te selecteren stelden eind 2022 17 kwalitatieve teams zich kandidaat, waarvan er vijf een beknopte visie op het project uitwerkten. Een jury met Miss Miyagi, enkele coöperanten van Stadsmakersfonds en Parc national ESEM koos uiteindelijk voor een Belgisch-Britse tandem: BC architects & studies in samenwerking met Jonathan Tuckey Design. Zij worden ondersteund door FTI-sa voor de technieken, BAS bvba voor stabiliteit en Wouter Rommens voor ecologie. Geolys werd eind 2023 aangesteld om het bodemluik op zich te nemen, waaraan ook een analyse van de waterproblematiek wordt gekoppeld. Het terrein ligt immers in overstromingsgebied. 

Het ontwerpteam leverde in het najaar van 2023 een schetsontwerp af. Dit schetsontwerp is een communicatie-instrument om het project verder te verfijnen en partnerschappen te consolideren, alvorens het door te vertalen in een vergunningsaanvraag. Vertrekpunten van het ontwerp zijn de lokale verankering en ambachtelijke, lokale accenten die BC architects & studies legt, en de internationale uitstraling en ervaring in het herbestemmen van erfgoed in de sector van hospitality van Jonathan Tuckey Design.

La Confluence is erg ambitieus en uitdagend project. Het schetsontwerp dient in deze context om op een doordachte manier alle facetten van het project te doorgronden, en het draagvlak ervoor gradueel op te bouwen. Ook moeten we ervoor zorgen dat we niet in de val trappen om te overinvesteren in het gebouw. Want dan komt de duurzaamheid van het project in het gedrang. Gelukkig kunnen we de tijd nemen voor deze intensieve aanloopfase, onder andere dankzij de lage aankoopkost.

Waarom is La Confluence een project op maat van Stadsmakerfonds? Omdat ... Open Sluit

 • Het een indrukwekkende erfgoedsite kan redden van leegstand én publiek toegankelijk kan maken.

 • Het een concreet, inspirerend antwoord kan bieden op een actuele zoektocht naar meer lokale, duurzame vormen van toerisme.

 • Het mensen samenbrengt en verbindt. En dat in een natuurlijke en historische omgeving, met een bijzondere aandacht voor welzijn, schoonheid, gezonde voeding, artistieke werking, ...

 • Dit project het concept van meervoudig rendement voor de coöperanten zeer concreet kan maken, door hen er aan - nog uit te werken voorwaarden- te laten verblijven, bijvoorbeeld.

 • Het kansen biedt aan waardevolle ontwikkelings- en exploitatiepartners.

 • Het een voorbeeldproject kan worden qua circulariteit van bouwmaterialen en innovatieve technieken.

 • Het een financieel erg gezond project kan zijn als het door haar uitstraling hoge bezettingsgraden kan realiseren.

 • Het ambieert om één van de meest inspirerende herbestemmingsprojecten van België te worden.

Wie zijn de partners? Open Sluit

In december 2022 werd bekendgemaakt dat het ambitieuze Parc national ESEM (goed voor 22.000 ha, verdeeld over de gemeenten Viroinval, Couvin, Chimay, Froidchappele en Momignies) verder ontwikkeld wordt als nationaal park. Het wordt 1 van de 2 eerste nationale parken van Wallonië. Die erkenning levert het gebied een subsidie van 13 miljoen euro op.

Nog voor die erkenning werd voor het project van de Leerlooierij een partnerschap aangegaan met de vzw Bureau de Projet du Parc National ESEM. Het is onze gezamenlijke ambitie om van de leerlooierij één van de toekomstige gethematiseerde toegangspoorten van het natuurpark te maken.

Unicorn Group is een organisatie die andere bedrijven en teams ondersteunt in transitieprocessen door middel van coaching, leiderschapsontwikkeling en innovatieve teamactiviteiten. Daarvoor organiseren zij zeer regelmatig off-site sessies in de natuur. Unicorn Group wenst mee te investeren in La Confluence, om op die manier een eigen plek uit de bouwen waar deze sessies kunnen doorgaan. De intrede van Unicorn in de projectvennootschap wordt op dit moment voorbereid.

Partners bouw

Opdrachtgever

Stadsmakersfonds, via projectvennootschap Astacus NV)

Gedelegeerd bouwheer / Projectcoördinator

Miss Miyagi

Ontwerperteam

Jonathan Tuckey Design & BC architects

Studiebureau technieken en EPB

FTI-sa

Studiebureau stabiliteit

BAS bvba

Ecologie

Wouter Rommens

Bodemdeskundige

Antea Group

Over het perceel Open Sluit

Het groene deel is in eigendom van Astacus nv. Deze projectvennootschap is in eigendom van Stadsmakersfonds.

L’Eau Blanche en L’Eau Noire vloeien samen bij de site (het witte gedeelte). De oranje strook is de by-pass van de rivier, die de site beschermt voor overstromingen.

Het paarse terrein maakte vroeger ook deel uit van de fabriekssite en is in eigendom van de Waalse overheid (SPW).

De blauwe terreinen zijn in private eigendom, en nog steeds in handen van de familie Houben (oprichter van de Leerlooierij).

Nóg meer weten? Open Sluit

La Confluence kwam de voorbije tijd wel eens in de media. L'Avenir schreef in december 2022 over ons, Sudinfo in juli 2023. Lees de artikels via onderstaande links

— La Confluence in de media: artikel L'Avenir, artikel Sudinfo.

Heb je concrete vragen over dit project? Zie je mogelijkheden om inhoudelijk, financieel of infrastructureel bij te dragen? Wil je op een andere manier betrokken worden?

Stuur dan een mail via onderstaande knop en we komen zo snel mogelijk bij je terug.