In het kort
- 5.400 m² ruimte voor buurt, gezondheid, welzijn en makersateliers - met CGG Andante & t’ Speelscholeke
- vergunning behaald in januari 2024, oplevering voorzien begin 2026
- €50.000 burgerkapitaal nodig voor de bouwfase, die eind 2024 start - help jij mee?
Investeer mee in deze verbindende plek
In Brouwerij De Ridder willen we een warme, dynamische omgeving creëren waar buren, creatieve geesten en socio-culturele organisaties samenkomen. Om de verbouwing te realiseren, zijn we op zoek naar aandeelhouders. Het zou fantastisch zijn mocht jij dit bijzonder warme project mee mogelijk maken.
Wat is Brouwerij De Ridder?
Brouwerij De Ridder wordt een bruisende zorg-, maak- en ontmoetingsplek, gevestigd in een voormalige stoombrouwerij net achter de Turnhoutsebaan in Deurne-Dorp. In 2021 werden de panden aangekocht door Stadsmakersfonds, CGG Andante en 't Speelscholeke. We zullen er zorg- en praktijkruimtes, polyvalente ateliers, expositieruimtes en zalen voor evenementen uitbouwen. Daarnaast komen er kantoren, co-workingplekken en vergaderlokalen. Een uniek dakterras en een laagdrempelige koffiebar aan het levendige binnenplein maken het plaatje compleet.
Lees hieronder verder
“Met een fijngevoelige aanpak maken we van dit omvangrijke gebouw een plek met overschot aan uitstraling. We voorzien dit dens bebouwd stadsdeel van een zachte pit met plaats voor zorg & welzijn, verbinding in de buurt, talenten en maken.”
Brouwerij De Ridder mee mogelijk maken?
Brouwerij De Ridder zoekt nog investeerders. Als we nog 50.000 euro ophalen bij mensen zoals jij, dan kunnen we samen van Brouwerij De Ridder een echte, impactvolle buurtplek maken.
Wil je mee investeren? Wil je op de hoogte gehouden worden, of heb je een vraag? Sluit aan bij een webinar van Stadsmakersfonds of neem vrijblijvend contact op met fondsdirecteur An.
Blik op de toekomst
Onderstaande beelden geven een idee waar we met de plek naartoe willen. De renders, snedes en gevels werden opgemaakt door Collectief Noord en Areal Architecten.
Aandeelhouders maken het verschil
Net zoals bij elk Stadsmakersfondsproject staan ook bij Brouwerij De Ridder onze coöperanten aan de basis: geëngageerde buurtbewoners, duurzame ondernemers en bewonderaars van bijzonder vastgoed die via Stadsmakersfonds investeren in de ontwikkeling van deze unieke plek.
Met de omgevingsvergunning op zak, starten we eind 2024 aan de bouwfase. Daarvoor willen we nog 50.000 euro ophalen bij mensen zoals jij, en samen van Brouwerij De Ridder een echte, impactvolle buurtplek maken.
Coöperant worden bij Stadsmakersfonds kan door minstens 5 aandelen te kopen. De waarde van één aandeel ligt op dit moment op 1.105 euro. Instappen kan op elk moment.
Wat levert zo’n investering op?
Door aandelen te kopen en coöperant te worden maak je de unieke transformatie van Brouwerij De Ridder mee mogelijk. In ruil krijg je een meervoudig rendement:
Je schrijft mee aan een bijzonder verhaal dat heel diverse mensen uit de stad en de buurt samenbrengt.
Je krijgt een correct financieel rendement van 3%, maar nog belangrijker is het maatschappelijk rendement dat je helpt creëren. Jouw bijdrage maakt het mogelijk om deze nieuwe, dynamische plek in Deurne te realiseren.
Je komt terecht in een gepassioneerde community die alternatieve stadsontwikkeling in beweging brengt. Je krijgt inzicht in de totstandkoming van Brouwerij De Ridder en gelijkaardige projecten. En je vergroot je eigen netwerk via contacten met mede-coöperanten.
Centrale thema's van dit project
ZORGEN
Zorg- en praktijkruimtes zijn verspreid rond het levendig binnenplein, met CGG Andante in het oudste brouwerijgebouw. Kleinere kantoren en werkruimtes in andere gebouwen verrijken het zorgaanbod op de site.
ONTMOETEN
Binnenkort drink je een kop koffie in de "buurtliving" aan het centrale binnenplein. Het wordt een ontmoetingsplek voor thuiswerkers, makers, zorgverleners, buurtbewoners en passanten.
MAKEN
De voormalige mouterij wordt omgevormd tot een innovatieve werkplek, met individuele ateliers en een gedeeld polyvalent atelier. Hier komt een diverse mix van ambachtelijk werk, techniek en experiment samen.
ONTVANGEN
Unieke erfgoedlocaties zoals "het Pantheon" en "de Kathedraal" dienen als eventlocaties, expositieruimtes of vergaderlocaties voor externe bezoekers. Boven de Kathedraal komt een fantastisch dakterras met uitzicht op Rivierenhof.
ONTPLOOIEN
Tussen de ateliers en zorgruimtes bevinden zich multifunctionele ruimtes die gericht zijn op persoonlijke ontwikkeling. Hier kunnen zorgambities en maakprocessen samenkomen via workshops, sportactiviteiten en educatieve sessies. Socio-culturele organisaties die hierin investeren, vinden hun plaats in de maïserie.
Huidige toestand
Onderstaande foto's werden gemaakt door Georges De Kinder en Frank Toussaint en geven een idee van de huidige toestand van de site.
Meer weten?
Wat zijn de laatste ontwikkelingen in het project? Open
Ontwerp en bouw
We kozen voor een strategische renovatie, waarbij we dicht bij de eigenheid van het gebouw blijven. In gebouwendelen C, D en E voorzien we een ingrijpende energetische renovatie en nieuwe trap/liftkern (met bouwbudget van ca. 3 miljoen euro). In gebouwdeel F, een groot volume met beperkte natuurlijke lichtinval en lage plafonds, voorzien we een basisrenovatie (bouwbudget ca. 400.000 euro).
Het schetsontwerp werd vertaald in een aanvraag tot omgevingsvergunning, die bekomen werd op 19 januari 2024. Mobiliteit vroeg bijzondere aandacht in de vergunningsprocedure voor Brouwerij De Ridder. Op de site is immers geen enkele mogelijkheid tot het creëren van parkeerplekken voor wagens. Wel wordt ingezet op een bovenmaatse fietsenparking, en op een programma dat zich tot lokale gebruikers en gebruikers van openbaar vervoer richt.
In het voorjaar van 2024 werd de aanbestedingsprocedure voor fase 1 (ruwbouw) van de bouwfase opgestart, in een gezamenlijke opdracht met CGG Andante. Deze opdracht werd in oktober 2024 gegund aan Brebuild.
Aankoop Turnhoutsebaan 12-14
BV De Ridders bereikte een akkoord met betrekking tot de aankoop van de aanpalende panden Turnhoutsebaan 12-14 - momenteel twee grondig te renoveren woningen. Dat brengt twee heel concrete voordelen met zich mee die de kwaliteit van de ruimtes aanzienlijk doen stijgen. In gebouwdeel E en in de atelierruimtes van gebouwdeel F kan veel meer daglicht binnengebracht worden. Bovendien kan de circulatie - zowel binnen als buiten het gebouw - beduidend verbeterd worden.
De woonhuizen aan de Turnhoutsebaan zijn echter niet per se een toegevoegde waarde voor het project. Daarom werden verkennende gesprekken opgezet met een begeleidingstehuis voor jongeren, die hier in eigen beheer een project zouden willen realiseren. Planvorming gaat uit van een recht van doorgang via de Turnhoutsebaan naar de nieuwe tuin van Brouwerij De Ridder.
Partners, ruimtegebruikers en communicatie
Er wordt doorlopend ingezet op het opbouwen van het collectief dat Brouwerij De Ridder haar nieuwe hart en ziel zal geven. Een grote beweging verzamelt zich rond de brouwerij, met tal van mogelijke ruimtegebruikers die op dit moment hun concrete ruimtevraag en engagement uitdiepen. Dit zal landen in het formeel toetreden van diverse partners in BV De Ridders, en in huurintentieovereenkomsten.
Met de naderende bouwfase is communicatie erg belangrijk. In de dichtbebouwde buurt zal de bouwfase niet ongemerkt voorbij gaan. Bijzondere aandacht is nodig voor de veilige verkeerssituatie rondom ‘t Speelscholeke.
Waarom is Brouwerij De Ridder een project op maat van Stadsmakerfonds? Omdat … Open
Het een indrukwekkende erfgoedsite in ere kan herstellen én publiek toegankelijk kan maken.
Het een inspirerend voorbeeld kan zijn van hoe je in een dens stedelijk weefsel een diversiteit aan mensen én functies een plek kan bieden.
Het mensen samenbrengt en verbindt, met een bijzondere aandacht voor welzijn, (positieve) gezondheid, cultuur, kinderen & jongeren en ondernemerschap.
Het kansen biedt aan innovatieve actoren in het Antwerpse zorglandschap en een resultaat is van een doorgedreven samenwerking en vertrouwen tussen diverse partners,
Gebruikers van de gebouwen zelf mee betrokken worden in de ontwikkeling en de exploitatie.
Het een voorbeeldproject kan worden qua architectuur, slimme en bewuste renovatie van bijzonder patrimonium en innovatieve technieken.
Het een financieel gezond project kan zijn, dat zo aantoont dat ook gemengde en zachte programma’s hun plek verdienen in de vastgoedwereld.
Uit welke gebouwen bestaat Brouwerij De Ridder? Open
A. zuidelijke vleugel met burelen (links) en stoomovens
B. het oudste brouwerijgebouw
— Gebouwdelen A en B worden ontwikkeld door vzw CGG Andante
C. maïserie
D. laadvloeren en circulatie voor de mouterij
E. ast of eesttoren (de voormalige droogtoren)
F. mouterij met kiemvloeren
— Gebouwdelen C t.e.m. F worden ontwikkeld door BV De Ridders.
Wie zijn de partners? Open
De herbestemming van Brouwerij De Ridder is een project van BV De Ridders, opgericht door een coalitie van drie aandeelhouders: (1) Stadsmakersfonds (2) Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg Andante is gespecialiseerd in preventie, vroegdetectie en de behandeling van psychische problemen (3) ’t Speelscholeke krijgt in Brouwerij De Ridder een fietsenstalling en leslokaal en wil (nog meer) betrokken zijn in onze buurt door op zoek te gaan naar meer raakvlakken en samenwerkingen.
Het project start met deze drie partners, maar wil in de toekomst diverse organisaties structureel verankeren in het gebouw door hen mee op te nemen in de werking.
Partners bouw
Ontwerpteam
Gebouwdelen A en B: onder leiding van Areal Architecten
Gebouwdelen C t.e.m. F: onder leiding van Collectief Noord
Erfgoedarchitect
Karuur Architecten
Studiebureau technieken + EPB
Botec + Gevelinzicht
Studiebureau stabiliteit
Bec + triconsult
Studiebureau mobiliteit
SUUNTA
Nóg meer weten? Open
Sinds de zomer van 2023 heeft Brouwerij De Ridder ook eigen communicatiekanalen, om het matchmakingproces te ondersteunen. Klik op de links hieronder en volg ons voor meer nieuws, sprekende beelden en een occasioneel evenement!
Brouwerij De Ridder kwam de voorbije tijd ook wel eens in de media. Het Laatste Nieuws kwam in september 2022 langs, Het Nieuwsblad berichtte in juli 2023 over ons. Lees de artikels via onderstaande links.
— kanalen Brouwerij De Ridder: website, Facebookpagina & Instagrampagina.
— Brouwerij De Ridder in de media: artikel Het Laatste Nieuws, artikel Het Nieuwsblad.
Heb je concrete vragen over dit project? Zie je mogelijkheden om inhoudelijk, financieel of infrastructureel bij te dragen? Wil je op een andere manier betrokken worden?
Stuur dan een mail via onderstaande knop en we komen zo snel mogelijk bij je terug.