Ga verder naar de inhoud

Brouwerij De Ridder Deurne

Waar zorgen en maken elkaar ontmoeten

In het kort

 • 5.400 m² ruimte voor buurt, gezondheid en makersateliers, samen met CGG Andante & 't Speelscholeke
 • financiering nodig voor bouwfase - ontwerpteam gebouw olv. Collectief Noord
 • vergunning behaald in januari 2024, oplevering voorzien eind 2025

Investeer mee in deze verbindende plek

In Brouwerij De Ridder willen we een warme, dynamische omgeving creëren waar buren, creatieve geesten en socio-culturele organisaties samenkomen. Om de verbouwing te realiseren, zijn we op zoek naar bijkomende aandeelhouders. Het zou fantastisch zijn mocht jij dit bijzondere project mee mogelijk maken.

Wat is Brouwerij De Ridder?

Brouwerij De Ridder wordt een bruisende zorg-, maak- en ontmoetingsplek, gevestigd in een voormalige stoombrouwerij net achter de Turnhoutsebaan in Deurne-Dorp. In 2021 werden de panden aangekocht door Stadsmakersfonds, CGG Andante en 't Speelscholeke. We willen er zorg- en praktijkruimtes, polyvalente ateliers, expositieruimtes en zalen voor evenementen uitbouwen. Daarnaast komen er kantoren, co-workingplekken en vergaderlokalen. Een uniek dakterras en een laagdrempelige koffiebar aan het levendige binnenplein maken het plaatje compleet.

Lees hieronder verder

Met een fijngevoelige aanpak maken we van dit omvangrijke gebouw een plek met overschot aan uitstraling. We voorzien dit dens bebouwd stadsdeel van een zachte pit met plaats voor zorg & welzijn, verbinding in de buurt, talenten en maken.
An Eijkelenburg, directeur Stadsmakersfonds

Blik op de toekomst

Onderstaande beelden geven een idee waar we met de plek naartoe willen. De renders, snedes en gevels werden opgemaakt door Collectief Noord en Areal Architecten.

Aandeelhouders maken het verschil

Net zoals bij elk Stadsmakersfondsproject staan ook bij Brouwerij De Ridder onze coöperanten aan de basis: geëngageerde buurtbewoners, duurzame ondernemers en bewonderaars van bijzonder vastgoed die via Stadsmakersfonds investeren in de ontwikkeling van deze unieke plek.

Momenteel is de stedenbouwkundige vergunning ingediend, en staan we voor de uitdaging om de bouw te realiseren. Als we nog 50.000 euro ophalen bij mensen zoals jij, dan kunnen we de werf opstarten en van Brouwerij De Ridder een echte, impactvolle buurtplek maken.

Coöperant worden bij Stadsmakersfonds kan door minstens 5 aandelen te kopen. De waarde van één aandeel ligt op dit moment op 1.075 euro. Instappen kan op elk moment.

Wat levert zo’n investering op?

Door aandelen te kopen en coöperant te worden maak je de unieke transformatie van Brouwerij De Ridder mee mogelijk. In ruil krijg je een meervoudig rendement:

 • Je schrijft mee aan een bijzonder verhaal dat heel diverse mensen uit de stad en de buurt samenbrengt.

 • Je krijgt een correct financieel rendement van 3%, maar nog belangrijker is het maatschappelijk rendement dat je helpt creëren. Jouw bijdrage maakt het mogelijk om deze nieuwe, dynamische plek in Deurne te realiseren.

 • Je komt terecht in een gepassioneerde community die alternatieve stadsontwikkeling in beweging brengt. Je krijgt inzicht in de totstandkoming van Brouwerij De Ridder en gelijkaardige projecten. En je vergroot je eigen netwerk via contacten met mede-coöperanten.

Word deel van Brouwerij De Ridder

Wil je mee investeren? Of heb je een vraag? Laat je e-mailadres achter via ons contactformulier en we nemen snel contact met je op.

Centrale thema's van dit project

ZORGEN

Zorg- en praktijkruimtes zijn verspreid rond het levendig binnenplein, met CGG Andante in het oudste brouwerijgebouw. Kleinere kantoren en werkruimtes in andere gebouwen verrijken het zorgaanbod op de site.

ONTMOETEN

Binnenkort drink je een kop koffie in de "buurtliving" aan het centrale binnenplein. Het wordt een ontmoetingsplek voor thuiswerkers, makers, zorgverleners, buurtbewoners en passanten.

MAKEN

De voormalige mouterij wordt omgevormd tot een innovatieve werkplek, met individuele ateliers en een gedeeld polyvalent atelier. Hier komt een diverse mix van ambachtelijk werk, techniek en experiment samen.

ONTVANGEN

Unieke erfgoedlocaties zoals "het Pantheon" en "de Kathedraal" dienen als eventlocaties, expositieruimtes of vergaderlocaties voor externe bezoekers. Boven de Kathedraal komt een fantastisch dakterras met uitzicht op Rivierenhof.

ONTPLOOIEN

Tussen de ateliers en zorgruimtes bevinden zich multifunctionele ruimtes die gericht zijn op persoonlijke ontwikkeling. Hier kunnen zorgambities en maakprocessen samenkomen via workshops, sportactiviteiten en educatieve sessies. Socio-culturele organisaties die hierin investeren, vinden hun plaats in de maïserie.

Huidige toestand

Onderstaande foto's werden gemaakt door Georges De Kinder en Frank Toussaint en geven een idee van de huidige toestand van de site.

Meer weten?

Wat zijn de laatste ontwikkelingen in het project? Open Sluit

Het ontwerp is afgerond met een focus op een strategische renovatie die trouw blijft aan de eigenheid van het gebouw. Gebouwdeel F, een groot volume met beperkte natuurlijke lichtinval en een lage plafondhoogte, onderging een grondige analyse om de juiste balans te vinden tussen investeringen in de ruimte en de mogelijke invulling ervan.

De omgevingsvergunning werd in de zomer van 2023 ingediend en in januari 2024 werd die toegekend. Mobiliteit was een belangrijk aandachtspunt in de vergunningsprocedure, aangezien er geen parkeergelegenheid op de site is. De focus ligt op een ruime fietsenstalling en de toegankelijkheid voor lokale gebruikers en openbaar vervoer.

Sinds 2023 wordt actief gewerkt aan het vormen van een collectief voor Brouwerij De Ridder. Verschillende potentiële gebruikers van de ruimte zijn betrokken bij het uitwerken van hun concrete ruimtebehoeften en betrokkenheid. Friday Cowork is de eerste partner die zich aansluit en biedt expertise in het beheren van werkplekken en ruimte voor evenementen, evenals communicatie. Parallel wordt de financiering opgezet van de bouwfase, met leningen van impact investeerders en bankinstellingen. 

Met de naderende bouwfase is communicatie van groot belang. In de dichtbebouwde buurt zal de bouw niet onopgemerkt blijven. Speciale aandacht wordt gegeven aan veiligheid van het verkeer rond 't Speelscholeke te waarborgen.

Waarom is Brouwerij De Ridder een project op maat van Stadsmakerfonds? Omdat … Open Sluit

 • Het een indrukwekkende erfgoedsite in ere kan herstellen én publiek toegankelijk kan maken.

 • Het een inspirerend voorbeeld kan zijn van hoe je in een dens stedelijk weefsel een diversiteit aan mensen én functies een plek kan bieden.

 • Het mensen samenbrengt en verbindt, met een bijzondere aandacht voor welzijn, (positieve) gezondheid, cultuur, kinderen & jongeren en ondernemerschap.

 • Het kansen biedt aan innovatieve actoren in het Antwerpse zorglandschap en een resultaat is van een doorgedreven samenwerking en vertrouwen tussen diverse partners,

 • Gebruikers van de gebouwen zelf mee betrokken worden in de ontwikkeling en de exploitatie.

 • Het een voorbeeldproject kan worden qua architectuur, slimme en bewuste renovatie van bijzonder patrimonium en innovatieve technieken.

 • Het een financieel gezond project kan zijn, dat zo aantoont dat ook gemengde en zachte programma’s hun plek verdienen in de vastgoedwereld.

Uit welke gebouwen bestaat Brouwerij De Ridder? Open Sluit

A. zuidelijke vleugel met burelen (links) en stoomovens
B. het oudste brouwerijgebouw

— Gebouwdelen A en B worden ontwikkeld door vzw CGG Andante

C. maïserie
D. laadvloeren en circulatie voor de mouterij
E. ast of eesttoren (de voormalige droogtoren)
F. mouterij met kiemvloeren

— Gebouwdelen C t.e.m. F worden ontwikkeld door BV De Ridders.

Wie zijn de partners? Open Sluit

De herbestemming van Brouwerij De Ridder is een project van BV De Ridders, opgericht door een coalitie van drie aandeelhouders: (1) Stadsmakersfonds (2) Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg Andante is gespecialiseerd in preventie, vroegdetectie en de behandeling van psychische problemen (3) ’t Speelscholeke krijgt in Brouwerij De Ridder een fietsenstalling en leslokaal en wil (nog meer) betrokken zijn in onze buurt door op zoek te gaan naar meer raakvlakken en samenwerkingen.

Het project start met deze drie partners, maar wil in de toekomst diverse organisaties structureel verankeren in het gebouw door hen mee op te nemen in de werking.

Partners bouw

Ontwerpteam

Gebouwdelen A en B: onder leiding van Areal Architecten
Gebouwdelen C t.e.m. F: onder leiding van Collectief Noord

Erfgoedarchitect

Karuur Architecten

Studiebureau technieken + EPB

Botec + Gevelinzicht

Studiebureau stabiliteit

Bec + triconsult

Studiebureau mobiliteit

SUUNTA

Nóg meer weten? Open Sluit

Sinds de zomer van 2023 heeft Brouwerij De Ridder ook eigen communicatiekanalen, om het matchmakingproces te ondersteunen. Klik op de links hieronder en volg ons voor meer nieuws, sprekende beelden en een occasioneel evenement!

Brouwerij De Ridder kwam de voorbije tijd ook wel eens in de media. Het Laatste Nieuws kwam in september 2022 langs, Het Nieuwsblad berichtte in juli 2023 over ons. Lees de artikels via onderstaande links.

— kanalen Brouwerij De Ridder: website, Facebookpagina & Instagrampagina.

— Brouwerij De Ridder in de media: artikel Het Laatste Nieuws, artikel Het Nieuwsblad.

Heb je concrete vragen over dit project? Zie je mogelijkheden om inhoudelijk, financieel of infrastructureel bij te dragen? Wil je op een andere manier betrokken worden?

Stuur dan een mail via onderstaande knop en we komen zo snel mogelijk bij je terug.