Ga verder naar de inhoud

AG Vespa zette in augustus 2020 de voormalige Brouwerij De Ridder in Deurne te koop. Het is een indrukwekkend erfgoed van zo’n 4800m² gelegen achter de Turnhoutsebaan en ingesloten door de typische kleinschalige steegjes van Deurne Dorp.

Het bod en projectvoorstel van centrum voor geestelijke gezondsheidszorg Andante, de naastliggende school (‘t Speelscholeke) en het Stadsmakersfonds werd als winnend bod weerhouden en in april 2021 werd de site aangekocht.

CGG Andante zal op de site zijn diensten centraliseren en onder de vlag van projectvennootschap BV De Ridders zal het fonds een gemengd project ontwikkelen met minstens 2000m² ruimte voor socio-culturele functies, ambachten en gemeenschapsfuncties enerzijds en mogelijk een tiental woningen. Het is de ambitie om zoveel mogelijk (lokale) organisaties en ondernemers mee te betrekken en met hen een duurzaam beheersmodel op te zetten.


Lees verder onder quote en afbeelding

Het project geeft een waardevolle erfgoedsite een nieuwe dynamiek met een grote meerwaarde voor buurt en stad.

Het kan een voorbeeld zijn van hoe voormalig overheidspatrimonium een duurzame maatschappelijke herbestemming kan krijgen.

update februari 2023 — In Brouwerij De Ridder werd samen met Miss Miyagi en Collectief Noord intensief gewerkt aan het ontwerpen van een gebouw op maat van de ambities van Stadsmakersfonds, CGG Andante en ’t Speelscholeke. Door de economische context werden de parameters van dit project allemaal grondig tegen het licht gehouden. Er wordt in dit soort gebouwen immers snel te veel geïnvesteerd. Doordachte keuze zijn gemaakt, en de omgevingsvergunning wordt nu klaargestoomd voor indiening.

Tegelijk loopt ook het traject om te komen tot een uitgebreider partnerschap. Een eerste partner onderzoekt momenteel de instap in het project, door in te stappen in de vennootschap ‘BV De Ridders’ die ervoor werd opgericht.

Op 26 september ontvingen we buurt, pers, geïnteresseerden en ook enkele coöperanten op de site - dat las je misschien hier al. Dit was een heerlijke communitydag, waar we graag aan terugdenken. Komend najaar zal de Brouwerij ook deel uitmaken van Open Monumentendag, en opnieuw te bezoeken zijn, net voor haar grondige verbouwing start.